بعد از فوت پدر قیم کیست ؟(+قانون جدید ❤️)

5/5 - (2 امتیاز)

اگر می‌خواهید بدانید بعد از فوت پدر قیم کیست ؟ این مقاله ما را با دقت تا انتها بخوانید. بعد از اینکه پدری فوت می‌کند اگر بچه صغیر و کوچکی داشته باشد در ابتدای امر جد پدری او که همان پدربزرگ یا پدر پدربزرگ و غیره می‌باشد قیم او می‌باشند. البته باید بدانید که اگر جد پدری قبل از فوت خود یک وصی برای فرزند خود انتخاب کرده باشد آن وصی نیز که از طرف جد پدری منصوب شده است قیم وی است.

اگر شخصی  جد پدری هم نداشته باشد احتمالاً دادگاه مادر او را برای قیومت و قیمی انتخاب کند. البته مادر باید شرایط آن را داشته باشد که به آن می‌پردازیم.

پس به طور خلاصه بعد از فوت پدر قیم بچه کوچک عبارتند از:
جد پدری
وصی منصوب از ناحیه جد پدری
مادر
و سایر افراد با داشتن شرایط قیومت که در قانون آمده است

در ادامه مطلب بعد از فوت پدر قیم کیست ؟ باید گفت پس اشخاصی که مطابق قانون دارای شرایط هستند برای قیامت اولویت دارند. از آنجا که قیم یک شخص امین است و شخص صغیر و اموال او به صورت امانت نزد او هستند قیم باید یک سری شرایط را داشته باشد تا بتواند به سمت قیومت برگزیده شود.بعد از اینکه پدر فوت کرد باید برای فرزند صغیر قیم انتخاب کرد او می‌بایست ابتدا به اداره سرپرستی آن مکان که شخص صغیر در آن قرار دارد مراجعه کرد و درخواست آن را داد. ان اداره مسئول رسیدگی به امور ان می‌باشد.

بعد از فوت پدر قیم کیست ؟

 بعد از فوت پدر قیم کیست ؟ معمولا بعد از فوت پدر قیم پدر پدر او می‌باشد. که همان پدربزرگ اوست. حال اگر پدربزرگ وجود نداشته باشد بعد از فوت پدر قیم شخصی است که پدر یا جد پدری او قبل از مرگ خود آن را انتخاب کرده است که به آن وصی گفته می‌شود.

اگر بعد از فوت پدر قیم وجود نداشت اشخاص دیگر مثل خویشاوندان و یا مادر با داشتن شرایط قیم می‌شوند.

انواع محجورین؟

بعد از فوت پدر قیم کیست

در ادامه مطلب بعد از فوت پدر قیم کیست ؟ باید گفت مطابق قانون مدنی ایران و قانون امور حسبی سه شخص از افراد وجود دارند که به دلیل اینکه نیاز به حمایت دارند باید برای آنها قیم در نظر گرفت:

  1. اشخاص دسته اول عبارتند از اشخاص  صغیر
  2.  دسته دوم عبارت است از اشخاص مجنون
  3.  دسته سوم عبارتند از اشخاص صفیه

این سه دسته از اشخاص از جمله افرادی هستند که می‌بایست برای آنها و برای حمایت از آنها قیم انتخاب کرد. به این سه دسته از اشخاص محجورین ثلاثه یا محجورین سه گانه گفته می‌شود.

به دلیل اینکه این اشخاص توانایی قدرت تفکر عقلانی را به صورت درست و کامل ندارند باید شخصی باشد که برای آنها امورشان را انجام بدهد. خصوصاً امور مالی آنها که اگر نابخردانه انجام شود ممکن است شخص آسیب مالی ببیند. در گزینه یک اشخاص صغیر را بیان کرده‌ایم این اشخاص همانگونه که از اسمشان پیدا است صغیر به معنای کوچک می‌باشد و در قانون ما اشخاص تا قبل از سن بلوغ صغیر خوانده می‌شوند و به دلیل اینکه نمی‌توانند تفکر عقلانی داشته باشند.

باید برای حمایت از آنها یک قیم انتخاب کرد که کار آنها را انجام دهد. در شرایط معمولی معمولاً یک شخص صغیر تحت حمایت پدر خود قرار دارد. اما فرض کنید اگر پدر او بمیرد و جد پدری و پدربزرگ نیز نداشته باشد در اینجا باید برای جلوگیری از تعزیه منافع او یک شخص قیم را انتخاب کرد.

همچنین در گزینه دو نیز از اشخاص مجنون یا مجانین نام برده شده است. شخص مجنون یا دیوانه شخصی است که اختلال مشاعر دارد ‌تواند موارد و موقعیت‌ها را به خوبی درک کند و دست به کارهای احمقانه می‌زند و کلاً به شخصی که دارای اختلال مشاعر است مجنون گفته می‌شود. این شخص نیز به دلیل اینکه نمی‌تواند تفکر عقلانی درستی داشته باشد برای حمایت از وی لازم است که قیم انتخاب شود.

در گزینه ۳ نیز از اشخاص سفیه نام برده شده است.سفیه شخصی است که نمی‌داند پول‌هایش را چطور و در کجا خرج کند و در این راه ولخرجی می‌کند .در واقع شخص سفیه شخص ولخرجی است که برای او نیز باید یک قیم انتخاب کرد. مثلاً شخصی را در نظر بگیرید که تمام حقوق ماهیانه خود را صرف موارد قمار و لاتاری می‌کند.که ممکن است سریعا پول‌های خود را از دست بدهد. به همین دلیل برای او قیم انتخاب می‌شود تا مدیریت مالی برای او انجام دهد. پس برای پاسخ به سوال بعد از فوت پدر قیم کیست در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا به صورت کامل آنها را بررسی کنیم.

شرایط انتخاب قیم

بعد از فوت پدر قیم کیست

افرادی که به لحاظ قانون شرایط آن را دارند و توانایی تصرف در امور مالی خود و مدیریت مالی خود را دارند. همچنین می‌توانند امور غیر مالی خود را نیز مدیریت کنند می‌توانند به عنوان قیم انتخاب شوند همچنین قیم باید یک سری از شرایط دیگر نیز داشته باشد.

ماده 1231 قانون مدنی 

مطابق این ماده یک سری از افراد نباید به سمت قیمی انتخاب شوند

۱–کسانی که خودشان تحت ولایت یا قیمومت هستند و محجورین.
۲–کسانی که به علت ارتکاب جنایت یا یکی از جنحه های ذیل بموجب حکم قطعی محکوم شده باشند:
سرقت،خیانت درامانت،کلاهبرداری،اختلاس،هتک ناموس یا منافی عفت،جنحه نسبت به اطفال،ورشکستگی به
تقصیر.
۳–کسانی که حکم ورشکستگی آنها صادر و هنوز عمل ورشکستگی آنها تضمین شده.
۴–کسانی که معروف به فساد اخلاق باشند.
۵–کسی که خود یا اقرباء طبقه اول او دعوایی بر محجور داشته باشد.

همانطور که می‌دانید این ماده به بیان شرایط قیم اشاره کرده است. که پنج شرط می‌باشد که یک قیم باید آنها را نداشته باشد تا بتواند سرپرستی شخصی را قبول کند.

همانطور که گفتیم مهجور به شخصی گفته می‌شود که توانایی تصرف در امور مالی خود را نداشته و موارد مالی خود را حیف و میل می‌کنند. گاهی این افراد از توانایی انجام امور غیر مالی خود نیز عاجزند مثلاً شخص  ولخرج که به سفیه نیز معروف است که مهجور حساب می‌شود زیرا توانایی مدیریت امور مالی خود را ندارد.

اثر حقوقی معاملات محجور

قبلاً انواع محجور را برایتان بیان کردیم که عبارتند از صغیر سفیه و مجنون. همچنین تمام معاملاتی را که این اشخاص انجام می‌دهند یا غیر نافذ است یا باطل و هیچ اثر حقوقی ندارد.تمام معاملاتی را که یک شخص مجنون یا دیوانه انجام می‌دهد باطل می‌باشد مگر اینکه در آن نفعی باشد که به خود محجور برسد که در آن صورت صحیح است.

مثلاً قبول هدیه از یک شخص یک عمل حقوقی رایگان به مجنون است در این صورت اگر مجنون آن را بپذیرد معامله صحیح است و دارای احکام و آثار  خود است. پس چون خود این مهجوری نمی‌توانند معاملات و امور مالی خود را انجام دهند. باید یک شخص باشد تا امور آنها را انجام بدهد.

فرض کنید شخصی دیوانه‌ای می‌خواهد ماشین خود را بفروشد فروختن ماشین یک عمل حقوقی زیان بار است که اگر مجنون آن را انجام دهد باطل است حال اگر شخصی پیدا شود که قیمت او را بر عهده بگیرد و آن را بفروشد صحیح است.پس فلسفه انتخاب قیم حمایت از محجورین است. پس هرگاه پدر فوت کرد و در قید حیات نبود و پدربزرگی نیز وجود نداشت. در این صورت می‌بایست برای مهجور یک قیم انتخاب کرد تا امور او را انجام دهد.اما در مواردی ، ممکن است پدر ، در قید حیات نباشد . به همین دلیل ، لازم است که شخصی ، بعد از مرگ پدر ، قیمومت محجورین را به عهده گیرد.

زمانی که فرد مجنون یا غیر رشیدی باشد که محجوریت او متصل به زمان تولد او باشد و پدر و جد پدری و همچنین وسیع نیز نداشته باشد.

اما حالت سوم زمانی ست که بعد از سن بلوغ مجنون یا غیر رشید شود که در این صورت حتماً باید برای او قیم تعیین شود چه دارای پدر و جد پدری باشد و چه نباشد.در این سه مورد که به شما توضیح دادیم  مورد اول و دوم تنها زمانی برای فرد محجور قیم انتخاب می‌شود که شخص پدر جد پدری و وصی منصوب از جانب آنها نداشته باشد. اما در مورد آخر چه شخص ولی خاص داشته باشد یا نداشته باشد باید برای او قیم تعیین شود.

مقایسه حالت های سه گانه انتخاب قیم

بعد از فوت پدر قیم کیست

در حالت اول و دوم که در پاراگراف بالا توضیح دادیم زمانی که دادگاه بخواهد برای شخص محجور قیم انتخاب کند اولاً شخصی را انتخاب می‌کند که بیشترین تعلق و وابستگی به آن فرزند را داشته باشد. مثلاً مادر فرد بهترین گزینه برای انتخاب فرد به عنوان قیم می‌باشد. زیرا مادر وی از روحیات فرزند خود بیشتر خبر دارد.از همین رو بهترین گزینه برای او می‌باشد.اما اگر مادر صلاحیت لازم برای امور قیم شدن را نداشته باشد و یا نخواهد و نتواند قیم بشود دادگاه باید شخصی را به این سمت انتخاب کند که بیشترین تعلق و وابستگی را به آن کودک داشته باشد.

مثلاً ممکن است از بین عمو و دایی او عمو بیشتری تعلق را به او داشته باشد و در صورتی که تمام شرایط دیگر را نیز داشته باشد بر دایی مقدم است و عمو قیم می‌شود. اما اگر هیچکس اشخاصی که بیان کردیم وجود نداشته باشند دادگاه ناچاراً باید یک شخص را که غریبه است را برای آن فرد محجور به عنوان قیم انتخاب کند.

موارد دیگر مربوط به قیم

 

در ادامه مطلب بعد از فوت پدر قیم کیست ؟ باید گفت همانطور که می‌دانید و برایتان نیز توضیح دادم در مورد محجورین یا افرادی که محجوریت آنها متصل به زمان کودکی آنها است بعد از اینکه پدر فوت کند پدربزرگ وی یا وصی  که پدربزرگ یا پدر او برای او انتخاب کرده است . قیمومت و مدیریت امور مالی او را بر عهده می‌گیرد. و به هیچ عنوان برای او قیم انتخاب نمی‌شود. زیرا هنوز کسانی هستند که امور او را انجام دهند. پس پدر جد پدری که ولی قهری محسوب می‌شوند امور او را به دست می‌گیرند و نیاز به اقدام خاص دیگری نیست.

حال فرض کنید که شخص نه ولی خاص دارد یعنی پدر جد پدری و وصی ندارد  و همچنین حجر وی متصل به زمان کودکی وی نیست در این صورت نیز دادگاه خانواده ناگزیر است که برای وی قیم انتخاب کند.

قبلاً در مورد اینکه شخصی که به صورت قیم انتخاب می‌شود باید دادگاه در موردش تحقیق کند و شرایطی را که قانون مشخص کرده است را داشته باشد. اصولاً شرایط قیم به شرایط اختصاصی و عمومی تقسیم می‌شود. باید بدانید که قیم فقط در امور مالی محجور می‌تواند دخالت کند آن هم با شرایطی که قانون مشخص کرده است.

همچنین برخی از امور غیر مالی  مهجور نیز  قابل انجام توسط قیم می‌باشد. در برخی از شرایط قیم برای انجام معاملات خود در امور مالی و غیرمالی باید از دادستان و امور اداره سرپرستی محجورین کسب اجازه کند تا معامله او به صورت کامل تنفیذ شود.

برخی از این شرایطی که قیم باید داشته باشد شرایطی است که بر ماده ۱۲۳۱ قانون مدنی آمده است این شرایط به شرایط سلبی معروف است یعنی قیم نباید این شرایط را داشته باشد مثلاً اگر قیم ورشکسته باشد می‌تواند امور محجور را قبول کند. زیرا تاجر خود محجور است و حجر سوء ظنی دارد.

همچنین در برخی از موارد نیز اشخاصی که خودشان قیم دارند و تحت رستی شخص دیگری نیز می‌باشند نمی‌توانند این اقدام را انجام دهند و قیم شخصی شوند. همانطور که می‌دانید  قیم به دلیل اینکه حساب بانکی شخص محجور و همچنین اموال او در اختیار دارد. شخصی که باید به عنوان قیم انتخاب شود می‌بایست امانت‌دار باشد و کسانی که به خیانت در امانت و سرقت اموال دیگران قبلا تحت پیگیری بوده‌اند و در این زمینه سابقه خوبی ندارند نمی‌توانند قیم بشوند.

به دلیل اینکه حمایت از حقوق شخص محجور ایجاب می‌کند که شخصی که قیم او می‌شود به فساد اخلاقی استشهار نداشته باشد و بتواند حقوق شخص محجور را محفوظ بدارد. اشخاصی که به هر نحوی استشهار به فساد اخلاقی و غیره… دارند نمی‌توانند قیم بشوند. حال اگر قیمی شرایطی را که عرض کردیم نداشته باشد دادگاه او را عزل می‌کند. گاهاً اشخاصی هستند که ورشکسته شده‌اند فارغ از نوع ورشکستگی آنها تا زمانی که ورشکستگی آنها تصفیه نشده است و حقوق طلبکاران و غرما را نپرداخته‌اند نمی‌تواند سمت قیمومت را قبول کند زیرا در این صورت منافع محجور در خطر است.

آیا یک زن می‌تواند به عنوان قیم انتخاب شود؟

در ادامه مطلب بعد از فوت پدر قیم کیست ؟ باید گفت در قانون ما در خصوص شرایط قیم اینکه آیا قیم باید زن و یا مرد باشد چیزی گفته نشده است قیم هم می‌تواند یک زن و یا یک مرد باشد .البته در قانون سرپرستی  زمانی که یک شخص می‌خواهد سرپرستی طفلی را قبول کند و آن را به عنوان فرزند خوانده برگزیند .شرایط و محدودیت‌هایی برای افراد مجرد در نظر گرفته شده است.

اما در  خصوص قیم ان شرایط محدودیت‌ها وجود ندارد. البته باید بدانید که اگر زن قیم شخص محجوری شود. حتماً می‌بایست رضایت کتبی شوهر خود را اخذ کند. در ماده ۱۲۳۳ قانون مدنی بیان شده است که زن بدون رضایت شوهر خود نمی‌تواند قیم شود. و برای قبول این سمت حساس نیاز به رضایت وی می‌باشد.

چگونگی تعیین قیم بعد از فوت پدر

بعد از فوت پدر قیم کیست

در مقاله بعد از فوت پدر قیم کیست ؟ که خدمت شما عرضه شد به طور کامل به این موضوع پرداختیم که قیم چیست و چه کاری می‌تواند انجام بدهد. چه زمانی برای شخص محجور قیم انتخاب می‌شود؟ و همچنین موارد خاص را توضیح دادیم که چه اشخاصی توانایی قیم شدن را دارند و شرایط شخصی را که می‌خواهد به سمت قیمی نائل شود را توضیح دادیم.

حال می‌خواهیم به این موضوع مهم بپردازیم که زمانی که شخصی می‌خواهد به عنوان قیم نصب شود باید چه تشریفات و مواردی را رعایت کند و از چه پله‌هایی عبور کند تا به این سمت نائل آید؟ نحوه انتخاب قیم بدین صورت است که اول دادگاه باید بررسی کند که آیا شخص مزبور دارای شرایط قانونی که در قانون برای وی عنوان شده است می‌باشد یا نه. همچنین همانطور که بیان کردیم اشخاصی که تعلق وابستگی بیشتری به شخص محجور دارند برای تعیین شدن به عنوان قیم در اولویت قرار دارند این حق را ماده ۱۲۳۲ قانون مدنی وضوح بیان می‌کند.

شرایط دیگر نصب قیم:

بعد از اینکه پدر و جد پدری شخص مهجور فوت می‌کند می‌بایست مطابق قانون مدنی و قانون امور حسبی نزدیکان شخص محجور مثل مادر وی و سایر اقوام او به طور کلی سایر افرادی که از این موضوع با خبر می‌شوند. موضوع را به دادستان محل اقامت شخص محجور اطلاع دهند، شخص دادستان یا نماینده وی بعد از اطلاع از موضوع مطروحه اقدامات لازم را جهت حفظ حقوق شخص محجور به عمل می‌آورد.

در قانون امور حسبی بعضی از ارگان‌ها نیز مکلف شده‌اند تا اگر از این موضوع خبر دارند به دادستان اطلاع بدهند. که لیست آنها عبارتند از:

  1.  شهرداری
  2.  بخشدار
  3.  اداره آمار و ثبت احوال
  4.  سایر ارگان‌های دولتی دیگر

و در صورتی که آن را به دادستانی محل اقامت محجور اطلاع ندهند مرتکب تخلف شده‌اند و مجازات خواهند شد .دادگاه بعد از تقاضای اشخاص مورد نظر برای تعیین قیم برای شخص محجور شرایط و موارد مرتبط را بررسی می‌کنند و تحقیقات لازم را انجام می‌دهند. همچنین از  اقارب نزدیک محجور نیز دعوت می‌کنند و سوالاتی را که لازم است از آنها می‌پرسند.

بعد از اینکه حجر شخص ذینفع احراز شد اقدام به تعیین نصب قیم برای او می‌کنند. این تعیین نصب قیم در قالب صدور حکم حجر انجام می‌شود.اگر دادگاه تشخیص داد که  مورد نظر مهجور نمی‌باشد و یا اینکه افرادی که به سمت قیمومت قرار است نصب شوند دارای شرایط نبوده آن درخواست را رد می‌کند.

بعد از فوت پدر قیم کیست

بدیهی ست قبل از اینکه دادگاه بخواهد اقدام به تعیین قیم برای محجور بکند در این فاصله ممکن است محجور ضرر ببیند. به همین دلیل دادستان برای او اقدامات تامینی را انجام می‌دهد تا حقوق او پایمال نشود.همچنین می‌تواند تصرف افراد را در اموال محجور منع کند و تقاضای مهر و موم و نگهداری اموال محجور را بدهد. همچنین اشخاصی که قصد تقاضای قیم برای شخص محجور را دارند باید یک سری از مدارک را آماده کنند و به دادستانی محل رجوع کنند و آنها را تقدیم دادستان کنند. این مدارک عبارتند از:

  1. گواهی فوت پدر
  2.  گواهی فوت جد پدری یا پدربزرگ
  3.  تصویر شناسنامه محجور

بعد از اینکه مدارک را آماده کردند به دادسرای محل رجوع می‌کنند و درخواست خود را به دادستان می‌دهند. دادستان آنان را به اداره امور سرپرستی که در همان دادسرا می‌باشد ارجاع می‌دهد.بعد از اینکه فرد مورد نظر جهت انجام امور قیمومت انتخاب شد مهلت زمانی را به قیم اختصاص داده می‌شود که سمت  را قبول کند یا نکند. ان مهلت سه روز می‌باشد که اگر آن را قبول کرد دیگر حق رد ندارد.

همچنین قیم می‌تواند اگر خواست از سمت خود کناره‌گیری کند که برای این کار باید درخواست خود را به دادگاه ارائه کند این دادگاه که درخواست او را قبول یا رد می‌کند.شما عزیزان می‌توانید برای پرسیدن سوال خود در زمینه قیم و نصب آن  و همچنین جواب سوال بعد از فوت پدر قیم کیست؟ با ما تماس بگیرید. همین الان با شماره ما تماس بگیرید تا به شما مشاوره حقوقی داده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره و تماس فوری با وکیل