نفقه زن چقدر است(+قانون جدید❤️)

5/5 - (2 امتیاز)

در مقاله نفقه زن چقدر است ؟ به این نکته اساسی اشاره خواهیم کرد که نفقه چیست؟ و شامل چه المان‌ هایی می‌شود. همانطور که می‌دانید زندگی روزمره انسان دارای هزینه ها و خرج و مخارجی می‌باشد که در زندگی مشترک این خرج و مخارج بر عهده مرد می‌باشد. به مجموع  این خرج و مخارج نفقه گفته می‌شود .که در حقوق ما که از حقوق اسلامی نشأت گرفته است پرداخت  نفقه بر عهده مرد می‌باشد.  قانون و شریعت اسلام آن را بر دوش مرد گذاشته است. بنابراین مرد می‌بایست نفقه را تامین نماید. 

در ادامه مقاله نفقه زن چقدر است ؟ به طور کامل به نفقه و میزان آن اشاره خواهیم کرد . و مصادیق و میزان آن را برای شما شرح می‌دهیم. پس در ادامه مقاله با ما همراه باشید .و اما نفقه زن شامل خوراک پوشاک مسکن و نیازهای عادی و معمولی و متعارف زن می‌باشد که مرد می‌بایست آنها را تهیه نماید. و از جیب خود آن را متقبل شود .همچنین شما باید بدانید که تمام مواردی که نیازهای معمولی و متعارف زن محسوب می‌شود از مصادیق نفقه می‌باشد و می‌بایست تمام و کمال پرداخت شود.

برای یک جلسه مشاوره رایگان با شماره 09127014229 تماس بگیرید.

میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۳

نفقه زن چقدر است

اما این مورد که نفقه زن چقدر است ؟ در هیچ کجای قانون ما به آن اشاره نشده است و مقدار آن با توجه به شرایط و اوضاع و احوال زن و بسته به شان و منزلت او و جایگاه و پایگاه اجتماعی آن مشخص می‌شود و کارشناس نفقه در خصوص آن و میزان آن تصمیم گیری می‌کند. همچنین باید به این نکته توجه کنید که به هیچ عنوان نفقه دو زن یکسان نیست این مورد در مورد هر زن بسته به شرایط و نیازهای اساسی او معمولا متفاوت می‌باشد. معمولاً متخصص و کارشناسی که قاضی دادگستری تعیین میکند میزان نفقه را مشخص می کند.

میزان نفقه  از روی عوامل متعددی از جمله تحصیلات نیازهای او وضعیت خانوادگی تعیین و مورد رای قرار می‌گیرد. باید به این نکته مهم نیز اشاره کنیم که میزان نفقه با توجه به نظر کارشناس که توسط قاضی مورد تعیین می گردد مشخص خواهد شد . واقعیت آن است که تعیین میزان نفقه امری تخصصی می‌باشد که می‌بایست به کارشناس واگذار شود و قضات و وکلا نمی‌توانند به تنهایی راجع به آن تصمیم گیری کنند.

 میزان نفقه زن در سال ۱۴۰۳​​، در قانون مدنی ، مشخص نشده و بسته به شان زن ، متفاوت است . نحوه تعیین نفقه زن ، بدین صورت خواهد بود که کارشناس نفقه ، میزان آن را با در نظر گرفتن تحصیلات زن ، شان و وضعیت خانوادگی او تعیین می نماید و قاضی با در نظر گرفتن آن ، رای صادر می کند .

در ادامه مطلب نفقه زن چقدر است ؟ باید گفت که به محض انعقاد صیغه نکاح و ایجاد رابطه زوجیت و شوهر و مادامی که عقد ازدواج به طور صحیح بین طرفین منعقد می‌شود. طرفین نسبت به یکدیگر تعهدات قانونی و اخلاقی زیادی دارند و باید با یکدیگر معاشرت نمایند.از جمله تعهداتی  که بر عهده مرد می‌باشد پرداخت نفقه همسر خود است و تمام هزینه های متعارف همسر بر عهده مرد میباشد . و بار اقتصادی خانواده بر روی دوش وی است. در مقابل زن مکلف است که  وظایف زناشویی را به درستی ایفا نماید .

نفقه زن چقدر است

نفقه زن بستگی به عوامل مختلفی دارد. و به طور ثابت نمی‌توان در مورد آن اظهار نظر نمود. نفقه هر زن با زن دیگر بستگی به شرایط و اوضاع و احوال او و همچنین نیازهایی که دارد متفاوت است .

فرمول محاسبه نفقه زن

فرمول محاسبه نفقه زن فرمولیست که به شما کمک می‌کند که میزان نفقه زن را به دست بیاورید. اما باید بدانید که در خصوص محاسبه میزان نفقه زن هیچگونه فرمول خاصی وجود ندارد. و نفقه زن را کارشناس رسمی با توجه به عوامل مختلف عیین می‌کند و آن را به قاضی اعلام خواهد نمود.

ضمانت اجرای عدم پرداخت مهریه توسط مرد

نفقه زن چقدر است

در ادامه مطلب نفقه زن چقدر است ؟ حالتی را فرض کنید که  مرد از پرداخت نفقه خودداری می‌کنند و نیازهای او را برطرف نمی‌سازد. در این صورت اگر از پرداخت نفقه خودداری کند خودداری کردن از پرداخت نفقه ضمانت اجرای حقوقی و همچنین ضمانت اجرای کیفری در بر دارد. برخی از موارد مرد به دلیل نپرداختن نفقه محکومیت مالی به بار آورده  حبس می‌شود.

همچنین دلیل عدم این پرداخت اگر زن از او شکایتی کیفری کند باعث حبس شدن و بازداشت شدن او می شود. اما باید بدانید که این تکلیف قانونی مرد یعنی پرداخت نفقه تا زمانی بر گردن مرد وجود دارد که زن تمکین عام و خاص کند .و اگر زن تمکین نکند ناشزه محسوب می‌شود و هیچگونه نفقه ای به وی تعلق نمیگیرد.

 اگر زن به تکالیف زناشویی خود عمل نموده و نسبت به شوهر خود تمکین نماید  نفقه به او تعلق می‌گیرد. اما در بعضی از موارد ممکن است این نفقه پرداختی که از سوی مرد به زن داده می‌شود کم یا زیاد باشد و زن یا شوهر حسب مورد به آن اعتراض کنند . قاعدتاً اگر میزان نفقه پرداختی از دید مرد زیاد باشد مرد به آن اعتراض می‌کند که توانایی پرداخت آن را ندارد. و یا برعکس اگر میزان نفقه خیلی کم باشد زن به آن اعتراض می‌کند.

در هر دو حالت چه مرد به میزان نفقه اعتراض داشته باشد چه زن می‌بایست مبلغ و میزان نفقه توسط کارشناس رسمی دادگستری اظهار نظر و مشخص شود.در این صورت حقی نه از زن و نه از شوهر ضایع نخواهد شد. زیرا مبلغ نفقه به صورت کارشناسی شده تعیین می‌گردد و قاضی نیز با توجه به مبلغی که کارشناس مورد ارزیابی قرار داده است حکم صادر می‌ نماید.

اما گاهی ممکن است طرفین به مبلغ کارشناسی شده اعتراض نمایند در این صورت قاضی بار دیگر قرار کارشناسی صادر نموده و پرونده را به هیئت کارشناسی ارجاع می دهد .پس تا اینجا به صورت کلی فهمیدیم که میزان نفقه به چه صورت تعیین می‌گردد و میزان نفقه مبلغ  ثابتی نیست و بستگی به شرایط و اوضاع و احوال متغیر می‌باشد. 

نفقه زن چقدر است( قانون جدید)

در ادامه مطلب نفقه زن چقدر است ؟ قبلاً به این نکته اشاره کردیم که میزان نفقه مبلغ مشخصی ندارد و قاضی دادگستری با جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری و یا هیئت کارشناسی آن را مشخص و تعیین می‌کند. از همین رو نمی‌توان مبلغ دقیقی برای آن در نظر گرفت. در قانون نیز هیچ کجای آن از میزان دقیق نفقه صحبتی به میان  آورده نشده است. و حداقل و حداکثر نفقه‌ای که تعیین می‌شود متغیر می‌باشد. 

نفقه زن در قوانین مدنی جمهوری اسلامی ایران 

نفقه زن چقدر است

در قوانین حقوقی ما در جاهای بسیار زیادی از جمله قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده در خصوص نفقه و شرایط و احکام آن صحبت‌هایی به میان آورده شده است. و قانونگذار در مورد نفقه اظهار نظرهای متعددی نموده است. به طور مثال نفقه در قانون مدنی در کتاب پنجم اوردشده است. قانون مدنی تکلیف پرداخت نفقه را به محض جاری شدن صیغه نکاح و ایجاد محرمیت بین زوج و زوجه بر عهده مرد قرار داده است. این تکلیف در ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی بیان شده است.

این ماده قانونگذار بیان می‌دارد که: در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر می‌باشد. همانطور که از متن قانون برمی‌آید باید بدانیم که تکلیف پرداخت نفقه که در عقد ازدواج دائم بر عهده مرد است فقط مختص همان عقد ازدواج دائم می‌باشد و شامل صیغه یا نکاح موقت نمی‌باشد .البته در همان نکاح موقت یا صیغه نیز اگر طرفین بر پرداخت نفقه شرط نمایند مرد مکلف به پرداخت نفقه می‌باشد. به صورت پیش فرض در نکاح دائم نیاز به شرط کردن نفقه نیست.

در واقع چه طرفین به پرداخت نفقه در قرارداد ازدواج اشاره نمایند و چه ننماید این تکلیف بر عهده مرد باقی خواهد ماند و مرد باید نفقه را بپردازد زیرا گرچه طرفین به پرداخت نفقه اشاره نکردند اما پرداخت نفقه حکم قانونگذار می‌باشد که قانونگذار به آن اشاره کرده است و توافق یا عدم توافق طرفین  در مورد پرداخت نفقه  در نکاح دائم باعث از بین رفتن این الزام  پرداخت نفقه نخواهد شد.

مصادیق نفقه در قانون

نفقه زن چقدر است

در خصوص مصادیق نفقه و اینکه چه مواردی شامل نفقه می‌شود باید خدمتتان عارض شویم که مواردی که مرد می‌بایست به عنوان نفقه و خرجی بزن بپردازد در قانون ذکر شده است. و مستند قانونی ان ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. مطابق این ماده: نفقه زن شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن البسه اساس منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض می‌باشد.

این ماده قانونگذار تمام نیازهای زن را تحت پوشش قرار نمی دهد در واقع ضروری ترین نیازهای زندگی مشترک را بیان نموده است و آنها را مورد حکم قرار داده تا زن دچار مشقت و سختی نشود و در واقع نفقه به همه نیازه ای متعارف که لازمه زندگی می باشد اطلاق می گردد و این نیازها باید نیازهای متعارف زن باشد  هر نیازی را شامل نمی‌شود به طور مثال فقط نیازهای ضروری زن از مصادیق نفقه است. حالتی را فرض کنید که زن برای درمان نیاز به مقداری پول دارد. بدیهی است که در این مورد مرد باید نفقه زن خود را پردازد زیرا درمان مورد ضروری می‌باشد.

اما اگر زن برای رنگ کردن موهای خود و یا آرایش های غیر ضروری یا سفرهای تفریحی غیر ضرور از همسر خود مطالبه نفقه کند ین موارد از موارد نفقه محسوب نمی‌شود زیرا که نیازهای اساسی و متعارف زن محسوب نخواهد شد. پس باید در مورد مصادیق نفقه  در مورد نیازهای اساسی و غیر اساسی و همچنین نیازهای متعارف و غیر متعارف تفکیک قائل شد. 

 تکالیف زن در قبال دریافت نفقه 

در ادامه مقاله نفقه زن چقدر است باید گفت قبلاً به این مهم اشاره کردیم که عقد نکاح خصوصاً عقد نکاح دائم تکالیف بسیار زیادی را بر عهده مرد قرار خواهد داد از جمله آنها پرداخت نفقه بود که به آن اشاره کردیم اما آیا در قبال این پرداخت نفقه زن نیز تکلیفی در مقابل همسر خود دارد یا خیر؟  به طور معمول زن در قبال دریافت نفقه باید از همسر خود تمکین کند که تمکین نیز خود به دو نوع تقسیم می‌شود:

تمکین خاص: مراد از تمکین خاص آن است که زن از لحاظ جنسی هر وقت که مرد اراده کند در اختیار او باشد و نیازهای او را برطرف کند به عبارتی تکالیف زناشویی خود را انجام دهد و از این امر مهم سر باز نزند. پس تمکین خاص فقط  خاص مسائل جنسی می‌باشد.

تمکین عام: در خصوص تمکین عام برخلاف تمکین خاص که فقط مخصوص موارد جنسی می‌باشد شامل تمامی موارد می‌باشد از جمله معاشرت در خانه و همچنین انجام دیگر به صورت عام و کلی.

اگر زن یکی از موارد بالا یعنی تمکین عام و یا خاص را انجام ندهد به تعبیر قانون ناشزه محسوب می‌شود در واقع نشوز حالتی است که زن از تکالیف خود سر باز بزند و از تمکین عام و یا خاص خودداری کند. زن ناشزه به هیچ عنوان حق مطالبه نفقه ندارد.

البته به این نکته مهم و تکمیلی نیز توجه نمایید که این نشوز و یا ناشزه بودن باید به موجب حکم دادگاه اثبات شود و  مرد نمی‌تواند بدون حکم دادگاه از پرداخت نفقه خودداری کند. در غیر این صورت مرد علاوه بر اینکه ترک انفاق کرده و از لحاظ حقوقی بدهکار محسوب می‌شود مجرم نیز محسوب می‌شود و مرتکب جرم ترک انفاق شده است و زن می‌تواند از او شکایت کند و مرد از طریق دادسرا قابل تعقیب است. پس اگر زن شما از شما تمکین نمی‌کند شما به عنوان یک مرد باید آن را از طریق دادگاه اثبات و سپس به او نفقه نپردازید. 

اگر همسر شما به عنوان یک مرد نفقه شما را پرداخت نمی‌کند می‌توانید از طریق وکیل دادگستری  یا از طریق مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیکی در سطح شهر دادخواستی مبنی بر الزام زوج به پرداخت نفقه معوقه تقدیم دادگاه کنید تا پس از بررسی ماهوی توسط قاضی و اظهار نظر کارشناس رسمی دادگستری در خصوص میزان نفقه حکم صادر شود و مرد محکوم به پرداخت آن شود.

دلایل عدم تعیین نفقه به صورت ثابت

در ادامه مقاله نفقه زن چقدر است باید گفت یکی از دلایلی که قانونگذار میزان نفقه را در قانون مشخص نکرده است این است که هر ساله ارزش پول در کشور ما تغییر می‌کند و روند نزولی دارد به همین دلیل قانونگذار مبلغ مشخصی را در قانون مدنی و یا قانون حمایت از خانواده مشخص نکرده است.

همچنین باید توجه کنید که میزان نفقه نسبت به هر شخص بسته به نیازهای او متغیر می‌باشد و مبلغ ثابت و یکسانی نبوده و اینگونه نیست که در خصوص همه افراد جامعه حداقل و حداکثری را در خصوص نفقه در نظر بگیریم بلکه تعیین میزان نفقه توسط قاضی با جلب نظر کارشناس و به طور موردی تعیین خواهد شد.

برخی از مردم فکر می‌کنند که مطالبه مهریه  یا نفقه و یا اجرت المثل مخصوص هنگام طلاق می‌باشد و طرفین زمانی آن را مطالبه می‌کنند که اختلافی ظهور و بروز نموده است اما این تفکر غلط می‌باشد و نفقه و مهریه و یا اجرت المثل حق زن می‌باشند و ایشان می‌تواند هر زمان که بخواهد آن را مطالبه کند و مطالبه آن لزومی با اختلاف و طلاق ندارد. چه بسا زنی نفقه خود را مطالبه کند اما همسر خود را نیز دوست داشته باشد و با همدیگر اختلافی نداشته باشد. پس نباید اینگونه پنداشت که مطالبه موارد مالی توسط زن تماماً موکول به اختلاف و یا طلاق می‌باشد.

میزان نفقه زن لیسانسه با غیر لیسانسه و همچنین زنی علمی و یا آکادمیک و یا زنی که از لحاظ اجتماعی طبقه پایینی دارد .یا  آن زنی که از لحاظ اجتماعی متمکن و دارای طبقه اجتماعی بالایی می‌باشد متفاوت است و میزان نفقه آنها یکسان نیست و بسته به شأن و منزلت آنها متفاوت است. پس همه زنان مبلغ یکسان به عنوان نفقه شامل حال آنها نمی‌شود و هر زن بسته به شرایطی که دارد نفقه متفاوتی دارد. پس هیچ شخصی نه وکیل و نه قاضی دادگستری نمی‌تواند مبلغی مشخص برای نفقه در نظر بگیرد در مورد هر پرونده باید به طور خاص تعیین تکلیف شود.

حتی نمی‌توان در موارد مشابه حکم یک پرونده را به پرونده دیگر تسری داد. مثلاً در دعوای مطالعه مهریه یک خانم ۲۲ ساله علیه یک مرد ۳۳ ساله اگر مبلغ نفقه ماهیانه ۷ میلیون تعیین شود نمی‌توان حکم آن را به پرونده مشابه دیگری که زن ۲۲ سال و مرد 33 سال دارد تسری داد. علت آن نیز همانگونه که بیان کردیم این است که نیاز و شرایط و شان و منزلت انها متفاوت است و هر زنی ممکن است با توجه به شأن و شخصیت و جایگاه و پایگاه اجتماعی خود وضعیت ویژه‌ای داشته باشد که زن دیگری ندارد. در واقع هرچه زن در شرایط بهتری باشد و از لحاظ اجتماعی متمکن تر باشد نفقه او بیشتر است.

نحوه تعیین نفقه به چه صورت است

پیشتر به این موضوع پرداختیم که نفقه زن چقدر است ؟  همچنین بیان نمودیم که نفقه زن بر اساس موارد مختلفی بررسی می‌شود که در هر پرونده باید به صورت جداگانه مورد ارزیابی توسط قاضی و کارشناس قرار گیرد. پس نفقه نرخ و میزان ثابتی نخواهد داشت .

موردی که باید به آن توجه کنید این است که گاهی زن و شوهر در خصوص میزان نفقه با یکدیگر توافق می‌کنند و زن و شوهر هیچ کدام در این خصوص اختلافی نداشته در این صورت همان میزان مورد توافق ملاک عمل خواهد بود و نیاز به تعیین میزان نفقه توسط دادگاه و دادگستری وجود ندارد بلکه در اینجا قانون به توافق طرفین احترام می‌گذارد و همان را ملاک عمل قرار می‌دهد.

پس به طور کلی میزان نفقه به دو صورت مشخص خواهد شد:

  1. حالت اول با رجوع به دادگستری و کارشناسی توسط کارشناس رسمی دادگستری.
  2.  حالت دوم توافق قبلی زوج یا زوجین در خصوص میزان نفقه.

در حالت اول جلسه رسیدگی دادگاه شروع خواهد شد و قاضی دادگاه با ارجاع پرونده به کارشناس رسمی دادگستری و همچنین صدور قرار کارشناسی تعیین میزان نفقه را به کارشناس واگذار می‌کند در این حالت کسی که صدور حکم نفقه را درخواست نموده است می‌بایست هزینه کارشناس را به او پرداخت نماید و کارشناس در ابتدا مبلغی را اخذ می‌کند و سپس شروع به کارشناسی خواهد کرد.

کارشناس رسمی دادگستری در این مورد تحصیلات زن شأن زن جایگاه و پایگاه اجتماعی زن سن و شغل زن در حال  تحصیل اشتغال داشتن زن را  مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌دهد همچنین سایر عوامل مختلفی که به زن و زندگی زن مرتبط است را مورد بررسی قرار می‌دهد و به صورت جامع و با در کنار هم گذاشتن این موارد نفقه او را مشخص خواهد کرد. پس تعداد عواملی که کارشناس رسمی دادگستری برای تعیین نفقه در نظر می‌گیرد یک مورد و یا دو مورد نمی‌باشد. و عوامل مختلفی در تعیین میزان نفقه دخالت دارد.

بعد از اینکه میزان نفقه زن توسط کارشناس اعلام شد دفتر دادگاه میزان آن را به طرفین ابلاغ خواهد نمود و اگر طرفین به میزان آن اعتراضی نداشته باشند و آن را بپذیرند قاضی دادگاه با توجه به آن مقدار کارشناسی شده حکم صادر می‌کند و حکم به شوهر برای اجرا ابلاغ خواهد شد. بعد از قطعیت رای شوهر مکلف است ظرف ۱۰ روز نفقه را بپردازد. در غیر این صورت اقدام به جلب وی از طریق دادگاه می‌کند. 

خلاصه مطلب

در مقاله نفقه زن چقدر است ؟ به این نکته مهم اشاره کردیم که نفقه زن مقدار ثابتی ندارد و حسب مورد میتواند مقدار  متفاوتی باشد که حساب مورد توسط دادگاه و کارشناس رسمی دادگستری و یا توسط طرفین با توافق قبلی مشخص خواهد شد. و در هیچ کجای قانون حداقل و حداکثری جهت نفقه زن در نظر گرفته نشده است. و  دادگاه‌های دادگستری نیز در خصوص همه پرونده‌های نفقه تعیین تکلیف می‌کنند و در هر مورد به طور خاص رسیدگی می‌کنند. و میزان نفقه در هر پرونده با توجه به شرایط زن متفاوت است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره و تماس فوری با وکیل