محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز(+ فرمول❤️)

5/5 - (2 امتیاز)

محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز یکی از جمله مواردی است که حتمالاً شما به فکر جستجوی آن در گوگل افتاده‌اید. امروزه دسترسی به اینترنت به خصوص موتور جستجوی گوگل این امکان را به شما می‌دهد تا بسیاری از فعالیت‌های روزمره خود را از طریق اینترنت پیگیری کرده و انجام دهید. دیگر مثل زمان قبل نیست که شما حتماً باید به دفتر وکیل مراجعه کنید تا جواب سوال خود را پیدا کنید. ما می‌توانید با سرچ ساده به بزرگترین منابع اطلاعاتی گوگل دسترسی پیدا کنید. محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز نیز از جمله مواردی است که شاید شما به فکر جستجوی آن در گوگل افتاده‌اید تا فرمول آن را پیدا کنید و آن را به نرخ روز محاسبه کنید .

در ادامه این مقاله ما به صورت کامل برای شما شرح می‌دهیم تا چگونه بتوانید نفقه را به نرخ روز حساب کنید. آیا اصلاً نفقه فرمول خاصی دارد که شما بتوانید آن را به نرخ روز حساب کنید؟ اگر  بله بله چگونه بله چگونه است؟ و اگر خیر چه باید کرد؟

برای یک جلسه مشاوره رایگان با شماره 09127014229 تماس بگیرید.

پس با ما همراه باشید تا در ادامه مقاله این مورد را برای شما به صورت کامل شرح دهیم و آن را موشکافانه بازگو نماییم

برای مطالعه مقاله نفقه زن چقدر است کلیک کنید.

محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز

به خوبی می‌دانید که از جمله تکالیفی که بر عهده شوهر می‌باشد و هم قانون و هم شهر مقدس اسلام و هم اخلاق آن را بر عهده مرد قرار داده است این است که شوهر می‌بایست هزینه‌های خانواده و زندگی را فراهم نماید. در حقوق بسیاری از کشورها از جمله حقوق جمهوری اسلامی ایران که در قانون مدنی و قوانین خاص دیگری مانند قانون حمایت از خانواده منعکس شده است قانونگذار بارها متذکر شده است که هزینه و خرج زندگی بر عهده شوهر می‌باشد.

این را به عنوان یک تکلیف بر عهده او گذاشته است. در بسیاری از کشورهای دیگر نیز از همین قاعده پیروی می‌کند و به این دلیل است که مرد از لحاظ فیزیکی و جسمانی قوا و بنیه یشتری نسبت به خانم‌ها دارد به همین دلیل بار اقتصادی خانواده بر عهده او گذاشته شده است.مطابق قانون مدنی در بحث ازدواج و نکاح به محض انعقاد عقد ازدواج اگر عقد ازدواج به طور صحیح منعقد شود طرفین به همدیگر حقوق و تکالیفی دارند از جمله حقی که برای زن زدواج شکل می‌گیرد این است که زن بتواند مهریه و همچنین نفقه و همچنین سایر حقوق مالی از جمله حجت المثل را همسر خود دریافت نماید.

این حق در مواد ۱۱۰۲ و ۱۱۰۶ قانون مدنی بیان شده است. و قانونگذار در این دو مواد به بحث نفقه اشاره نموده است در ادامه مقاله به این سوال که نحوه محاسبه نفقه به نرخ روز به چه شکل است اشاره خواهیم کرد و فرمول نحوه حساب آن را خدمتتان عرض خواهیم کرد.

محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز

در خصوص محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز باید به عرضتان برسانم که فرمول مشخص و یکسانی ندارد و نمی‌توان برای آن روشی ثابت پیدا کرد علت این مورد نیز بسیار ساده و بدیهی است و علت آن این است که نفقه معمولاً بر اساس نیازهای زن شخص می‌شود و زن‌های مختلف با توجه به شرایط زندگی و نیازهای آنها نیازهای متفاوتی دارند.

  نمی‌توان یک حکم خاص را در مورد همه اجرا کرد و به همه سرایت داد. در واقع قتی شما در مورد نفقه در دادگاه از همسر خود شکایت می‌کنید قاضی محکمه با ارجاع پرونده شما به کارشناس رسمی دادگستری مطابق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی نفقه همسر شما را به صورت تخصصی توسط نظر کارشناس شخص و معین می‌کند در ماده ۱۱۰7 قانون مدنی معیارهای جهت تعیین نفقه همسر وجود دارد که کارشناس و قاضی دادگستری از آنها ملاک گرفته و نفقه زن را مشخص می‌کند .

پس با توجه به اینکه زن در چه شرایطی وجود دارد  جایگاه و پایگاه اجتماعی او و شأن او در اجتماع به چه شکل می‌باشد نفقه او متغیر است ممکن است یک زن نیازهای مادی زیادی نداشته باشد و نفقه او نسبت به شخصی که نیازهای مادی زیادتری دارد کمتر باشد

نفقه چیست؟

محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز

اما سوال اصلی و اساسی این است که تعریف نفقه چیست فقه شامل چه مواردی می‌شود. در واقع نفقه شامل نیازهای زن از جمله نیاز اصلی یعنی خوراک و پوشاک و مسکن و خانه و دیگر نیازها مانند هزینه بستری زن در صورت نیاز و بیماری او و سایر نیازهایی که اولاً نیاز خانه است و زن به آن نیاز دارد و دوماً اساسی باشد و نیازهای فرعی و  نباشد و غیر ضروری نباشد.آیا اما نفقه قط شامل موارد بالا می‌شود؟ خیر زیرا نفقه مصادیق بسیار زیادی دارد که بر حسب مورد  نیازهایی که در طول زندگی حادث می‌شود زن می‌تواند از مرد دریافت کند.

موارد تعیین کننده نفقه زن

آیا قاضی محکمه در تعیین میزان نفقه نظر شخصی خود را ملاک عمل قرار می‌دهد ؟ و یا اینکه برای تعیین میزان نفقه زن از یک سری ملاک‌های قانونی استفاده می‌نماید؟ بله درست حدس زدید قاضی محکمه نمی‌تواند صرفاً با تمسک به شرایط اوضاع احوال قضیه بدون در نظر گرفتن ملاک‌ها و معیارهای قانونی نفقه زن را مشخص کند.

بلکه مواردی مانند تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی زوجه و همچنین درآمد او در صورتی که به کار اشتغال داشته باشد و همچنین زندگی گذشته زن در خانواده پدری و وضعیت جایگاه اقتصادی پدر در جامعه و موارد دیگری مانند سن و یا هر عامل دیگری که در همین حدود باشد نفقه زن را آن هم با ارجاع به نظر کارشناس تعیین می‌کند. زیرا ارجاع به نظر کارشناس ک امر تخصصی می‌باشد که قاضی موظف است آن را به نظر کارشناس اجرا دهد و نمی‌تواند شخصا بدون در نظر گرفتن نظر کارشناس در این خصوص اظهار نظر کند. 

پس احتمالاً جواب سوال خود را پیدا کردید  دریافتید که نمی‌توان میزان ثابت و مشخصی برای نفقه در نظر گرفت. بلکه هر پرونده به صورت موردی برسی خواهد شد و در خصوص آن حکم جداگانه‌ای با توجه به شرایط اوضاع و احوال زوجه صادر خواهد شد. این مورد در قوانین ما نیز بسیار تاکید شده است و قضات نمی‌توانم پرونده‌ها را به یکدیگر مرتبط کنیم. مطابق قانون آیین دادرسی مدنی قضات دادگاه‌ها مکلفند در مورد هر دعوا به طور خاص و موردی تعیین تکلیف کنند و نمی‌توانند حکم یک پرونده را به حکم دیگری تسری بدهد و به علت مشابهت از رسیدگی به آن امتناع نمایند.

محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز

نفقه باید به میزانی باشد که زن بتواند و قادر به آن باشد که تمام نیازهایی که در بالا ذکر کردیم و خرج و مخارج متعارف خود را رطرف سازد جوری که بی‌نیاز است کار کردن در جای دیگری به صورت جداگانه باشد. در واقع در این مورد قانونگذار از زن حمایت کرده است و زن را متقابلا ملزم به تمکین نموده است.

اگر شما به عنوان زوجه میخواهید مقدار نفقه خود را مشخص کنید و آن را متعاقباً مطالبه کنید. اولین اقدامی که باید انجام دهید این است که با مراجعه به یک وکیل دادگستری اقدام به طرح دعوا در دادگاه خانواده و یا شورای حل اختلاف کنید همچنین می‌توانید خود شخصاً با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی اقدام به طرح دعوا نفقه معوقه و جاریه خود بنمایید. بعد از این وارد ظیفه شما تمام می‌شود و وظیفه دادگاه بر اساس مواد 1111 قانون مدنی مشخص خواهد شد. در این مورد دادگاه پس از بررسی معاویه پرونده حکم به میزان نفقه و پرداخت آن صادر خواهد نمود که شوهر مکلف است بعد از قطعیت حکم صرف ۱۰ روز آن را بپردازد.

محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز و نکات مهم

در ابتدای مقاله متذکر شدیم که در خصوص محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز معیارهای مختلفی وجود دارد که قاضی و کارشناس دادگاه با در نظر گرفتن آنها را به نرخ روز محاسبه می‌کند از جمله آن موارد عبارت بودن از:

  1. سن زن
  2.  وضعیت اقتصادی قبلی خانواده پدری
  3.  جایگاه اجتماعی او
  4.  شخصیت زن
  5.  شأن زن
  6.  عادت‌های شخصی او

در برخی از موارد ممکن است مبلغ نفقه بین زن و مرد به صورت توافقی تعیین گردد و زن و مرد با حضور در دفاتر اسناد رسمی و یا بدون حضور به دفاتر اسناد رسمی و به صورت عادی سندی را تنظیم کنند و در آن راجع به مقدار نفقه با یکدیگر تصمیمی اتخاذ نمایند. این توافق در خصوص نفقه مطابق ماده ۱۰ قانون مدنی الزام آور بوده و دیگر نیازی به رجوع به دادگاه‌های دادگستری جهت تعیین میزان نفقه وجود ندارد و در صورت طرح شکایت قرار رد دعوا صادر می‌شود.

ملاک محاسبه نفقه زن و درامد زوج؟

برخی از افراد در جامعه که تعداد آنها نیز کم نیست کر می‌کنند که برای محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز حتماً سطح درآمد و میزان تمکن مالی زوج در نظر گرفته می‌شود و قاضی مکلف است با توجه به سطح درآمد مرد آن را مشخص کند. اما این دیدگاه کاملاً غلط می‌باشد در واقع برای محاسبه نفقه زوجه نیازهای مادی او  متناسب با شان و شخصیت او می‌باشد ملاک عمل قرار می‌گیرد و نه سطح درآمد مرد.

پس حالتی را فرض کنید که مردی زنی را از طبقه اجتماعی متمکن میگیرد اما درآمد بسیار ناچیزی دارد و خود او از تمکن  مالی پایینی برخوردار است .در این صورت مرد نمی‌تواند با تمسک به درآمد خود از پرداخت نفقه همسر خود سر باز بزند و میزان درآمد خود را مستمسکی برای عدم پرداخت نفقه قرار دهد. پس حتی اگر مرد از لحاظ مالی شخصی ورشکسته باشد یا مالی در بساط نداشته باشد باز هم مکلف است که نفقه زوجه را بدهد و در صورت عدم پرداخت آن علاوه بر محکومیت مالی امکان محکومیت کیفری او نیز وجود دارد.

همچنین ممکن است همسر او بتواند بعد از گذشت مدت زمانی به استناد به عسر و حرج طلاق بگیرد.در برخی از موارد نیز مرد ممکن است توان پرداخت یکجای نفقه زن را نداشته باشد  از دادگاه درخواست قرار تقسیط می‌کند در اینجا دادگاه با توجه به شرایط پیش آمده و با بررسی اوضاع امکان تقسیط آن را دارد و مبلغی طی چند قسط پرداخت نمایم.

 نفقه و عدم تمکین زن

موردی مهم در خصوص محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز که باید مد نظر داشته باشید این است که در صورتی که زن از انجام تکالیف خود در ابتدای عقد ازدواج بر عهده وی قرار می‌گیرد مثل تمکین خودداری نماید ناشزه محسوب می‌شود و توان و امکان پرداخت مهریه را ندارد.

وقتی که ازدواج صورت می‌گیرد قطعاً مرد تعهداتی دارد مثل پرداخت نفقه مهریه و سایر حقوق مالی و همچنین زن نیز متعاقباً وظایفی مثل تمکین نیز بر عهده دارد حال اگر زن و یا مرد وظایف خود را انجام ندهند ضمانت اجراهای مختلفی در خصوص هر کدام وجود دارد. از جمله ضمانت اجراهایی که در خصوص عدم تمکین زن وجود دارد این است که فقه وی قطع می‌شود و دیگر حق دریافت خرج و مخارج را ندارد. در قانون مدنی در ماده ۱۱ ۱۴ قانون مذکور تا زمانی که زن و شوهر در عقد یکدیگر بودند زن ملزم است تمکین کند. نمی‌تواند بهانه‌ای در این خصوص داشته باشد مگر در شرایط استثنایی که آن هم قانون مشخص نموده است

پس اگر شما به عنوان یک خانم همسر خود را ترک کنید و از دستورات او پیروی نکنید و به طور کلی از او تمکین نکنید ناشزه محسوب می‌شوید و مرد بعد از اینکه نشوز شما را در دادگاه نزد قاضی ثابت کرد میتواند از پرداخت نفقه شانه خالی کند و همچنین در برخی از موارد می‌تواند از دادگاه اجازه ازدواج مجدد را نیز اخذ نماید.

محاسبه آنلاین نفقه و نفقه فرزند

محاسبه آنلاین نفقه به نرخ روز

برخی از سوالاتی که هموطنان عزیز می‌پرسند این است که آیا نفقه همسر جدای از نفقه فرزندان است و مرد مکلف است که هر دوی آنها را بپردازد و یا صرف پرداخت نفقه زن کفایت می‌کند؟ باید خدمتتان عارض شوم که در قانون نفقه فرزندان جدایی از نفقه سر می‌باشد و این دو دو مقوله جدا می‌باشد و مرد مکلف است که  بعد از ازدواج و عقد نکاح هم هزینه همسر خود را  هم هزینه فرزندان خود را هرچند نفر که می‌باشد پرداخت کند. پس مرد و تعهد دارد تعهد اولی نسبت به پرداخت نفقه همسر که در صورت عدم پرداخت علاوه بر ضمانت اجرای حقوقی ضمانت اجرای کیفری نیز دارد .

نفقه بچه‌ها نیست از جمله مواردی است که مرد باید پرداخت کند در خصوص فرزندان مذکر تا زمانی که شغل و کاری ندارند و به تحصیلات دانشگاهی اشتغال دارند باید مکلف پرداخت نفقه آنها است. در خصوص نفقه فرزندان دختر نیز تا زمانی که شغل شوهر ندارند و در حال گذراندن تحصیلات دانشگاهی هستند مرد موظف به پرداخت نفقه آنها است. اما اگر یکی از فرزندان یا همه آنها از لحاظ مالی متمکن بوده می‌تواند تمام نیازهای خود را برطرف کند حال به واسطه اشتغال یا موارد دیگر در این صورت مرد مکلف نیست که نفقه آنها را بپردازد. زیرا ملاک پرداخت نفقه به آنها عدم توانایی آنها بر رفع نیازهایشان است.

نفقه ایام گذشته

اما نفقه ایام گذشته چیست؟ نفقه ایام گذشته عبارت است از نفقه‌ای که منفق آن را پرداخت نکرده است و همچنان بر ذمه وی وجود می‌باشد و شخصی که ذینفع است می‌تواند هر زمان که بخواهد مجموعه نفقه‌های پرداخت نشده را از او مطالبه کند. فرض کنید همسر شما درس سال گذشته  هیچ نفقه به شما پرداخت نکردم یا شما می‌توانید این سه سال را دریافت کنید؟ با توجه به حمایتی که قانونگذار است زنان جامعه کرده است دین گذشته زن را دین حقوقی و نه دین طبیعی قلمداد کرده است. به همین دلیل همسر شما ولو ۱۰ سال نفقه شما را نپرداخته باشد ما می‌توانید همه آنها را تحت عنوان مطالبه نفقه ایام گذشته از او مطالبه نمایید.

همانطور که گفتیم قانونگذار فقط از زنان جامعه حمایت کرده است و مطالبه نفقه ایام گذشته را فقط محدود به زندگی زناشویی کرده است و این مورد در خصوص فرزندان و سایر اقارب و خویشاوندان وجود ندارد و در خصوص آنها تنها زمانی مکلف است که آنها را بپردازد که از لحاظ وجدانی و دینی خود را مکلف پرداخت آنها بداند وگرنه هیچ ضمانت اجرای حقوقی و کیفری ندارد. و اگر خود مرد حاضر به پرداخت آنها نباشد می‌توان او را طبق قانون ملزم به پرداخت نفقه ایام گذشته نسبت به فرزندان و اقارب شد.

طبق ماده 1199 قانون مدنی در وهله اول این پدر است که باید نفقه فرزند خود را بپردازد. اگر به هر علت پدر نتواند نفقه فرزند خود را بپردازد پدربزرگ می‌بایست این وظیفه را انجام دهد و اگر پدربزرگ نیز نتوانست آنها را بپردازد به ترتیب بر عهده مادر یعنی جد و اجداد مادری. همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم نفقه گذشته اولاد قابل مطالبه نیست پس اگر یکی از موارد بالا مثل پدر طبقه گذشته را نپرداخت از شخص بعدی که نفقه را پرداخته است نمی‌توان مبلغی را مطالبه کرد زیرا به طور کلی نفقه ایام گذشته فرزندان قابل مطالبه نیست. ماده ۱۲۰۶ قانون مدنی نمود است که نفقه گذشته اقارب و فرزندان قابل مطالبه نیست.

نفقه آینده چیست و آیا قابل مطالبه است ؟

همسر شما اگر نفقه گذشته خود را مطالبه نکرده باشد به دلیل حقوقی بودن دین نفقه راجع به همسر می‌توان آن را مطالبه کرد اما در خصوص نفقه آینده این چنین نیست زیرا در خصوص همسر پرداخت نفقه وی پر بر تمکین اوست و تا زمانی که او تمکین نکرده است نمیتوان نفقه دریافت کند و از آنجا که در مورد آینده می‌توان به این موضوع پی برد که آیا همسر  تمکین می‌کند یا خیر می‌توان حکمی در خصوص پرداخت نفقه داد. پس عملاً در خصوص نفقه آینده همسر الزامی برای مرد در خصوص پرداخت آن ایجاد نمی‌شود.

حکم به تعدیل نفقه 

اما در خصوص حکم تعدیل نفقه باید خدمتتان عارض شوم که گاهی پیش می‌آید که نفقه پرداختی توسط همسر بسیار کمتر از آن موردی است که نیازهای زن و یا فرزند را برطرف سازد. در اینجا تکلیف چیست؟ آیا باید شکایت ترک انفاق مطرح کرد؟ خیر در اینجا همانطور که بیان کردیم مرد نفقه را پرداخت می‌کند. اما متاسفانه میزان آن کمتر از میزان است که بتواند نیازهای شخص ذینفع نفقه را مثل همسر یا فرزندان برطرف سازد. پس در اینجا باید در دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف دعوای تحت عنوان دعوای تعدیل نفقه مطرح نمود که در این صورت دادگاه بار دیگر با مراجعه به کارشناس رسم دادگستری و با در نظر گرفتن تورم بانک مرکزی مبلغ جدیدی بیش از مبلغ قبلی را به نحوی که تمام نیازهای زن یا فرزند را پوشش دهد مشخص کرده و مرد را مکلف به پرداخت آن میکند و مرد مکلف از ظرف ۱۰ روز مبلغ جدید را به ایشان بپردازد.

طلاق به واسطه عسر و حرج و عدم پرداخت نفقه 

مطابق قانون مدنی مرد است که می‌تواند دعوای اقامه طلاق مطرح کند و زن خود را هر زمان که بخواهد طلاق بدهد. اما مطابق شروط ضمن عقد و همچنین ماده ۱۱۲۹ قانون مدنی در برخی از موارد که مرد نمی‌تواند یا نمی‌خواهد که نفقه زن را بپردازد. قانون این اجازه را به زن داده است که تحت عنوان عسر و حرج بتواند طلاق بگیرد .قاضی دادگاه بعد از بررسی عدم پرداخت نفقه توسط مرد و اینکه الزام به پرداخت نفقه توسط مرد میسر نباشد کم طلاق زوجه می‌دهد.

موردی که باید توجه کنید این است که به طور کلی حکم طلاق صادر نمی‌شود و به صرف عدم پرداخت نفقه توسط مرد دادگاه نمی‌تواند چنین حکمی در خصوص طلاق زوج صادر نماید در واقع در این مورد قاضی اول مرد را الزام به پرداخت نفقه می‌کند و طی مهلتی که دادگاه به وی می‌دهد مکلف است که نفقه وی را بپردازد و اگر الزام و پرداخت نفقه میسر نبود و مرد از پرداخت نفقه استنکاف کرد در این صورت است که قاضی به دلیل شرایط پیش آمده برای زن که سختی و مشقت را در زندگی او به همراه دارد حکم طلاق وی صادر می‌کند.

تشریفات و مراحل محاسبه نفقه در دادگاه

به محض اینکه زن در دادگاه شکایتی تحت عنوان شکایت پرداخت نفقه مطرح می‌نماید و بعد از شروع جلسه ابتدا قاضی از مرد دلیل عدم پرداخت نفقه را می‌خواهد و بعداً از زوجین ‌خواهد که طی توافقی که با همدیگر می‌کنند مبلغ نفقه را با یکدیگر مشخص نمایند و با یکدیگر در این خصوص صلح کنند.

 اگر طرفین حاضر به صلح کردن در این خصوص و تعیین میزان نفقه به صورت جداگانه نبودند. در این صورت قاضی دادگاه از طریق کارشناس رسمی دادگستری میزان مبلغ نفقه را جویا می‌شود و آن را طبق نظر بعدی خود ورد حکم قرار می‌دهد.البته بعد از اینکه کارشناس رسمی دادگستری نظر خود را در خصوص نفقه مشخص نمود اگر یکی از طرفین یا هر دوی آنها بخواهد به آن میزان اعتراض کند میتواند ظرف یک هفته به نظر کارشناس در خصوص نفقه اعتراض نماید .

در این صورت قاضی مجدداً آن را به یک هیئت کارشناسی که معمولاً سه نفر است ارجاع خواهد داد در این صورت مبلغی که مشخص می‌شود مبلغ نهایی می‌باشد و دیگر قابل اعتراض نیست .و دادگاه مطابق آن مورد رای صادر می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره و تماس فوری با وکیل