عواقب اجرا گذاشتن مهریه (+نکات مهم ❤️)

5/5 - (2 امتیاز)

در مقاله عواقب اجرا گذاشتن مهریه در خصوص به اجرا گذاشتن مهریه توسط زوجه و همچنین عواقبی که این اجرا به بار می‌آورد را از لحاظ حقوقی بررسی می‌کنیم. اگر شما به دنبال پاسخ این پرسش هستید در ادامه با ما همراه باشید تا به صورت موشکافانه و دقیق جواب پرسش خود را به دست آورید.

زندگی معمولاً پستی و بلندی‌های بسیار زیادی دارد گاهاً اتفاق می‌افتد که زن و مرد تصمیم به طلاق می‌گیرند. در این حین زوجه برای احقاق حق خود مهریه خود را به اجرا می‌گذارد تا آن را مطالبه کند. منظور از عواقب اجرا گذاشتن مهریه این است که وقتی که زوجه مهریه خود را مطالبه کرد چه آثار حقوقی بر مرد بار می‌شود و مرد مکلف به انجام چه مواردی می‌شود.نیک می‌دانیم که به محض اینکه طرفین با همدیگر ازدواج کردند و مبلغی تحت عنوان مهریه در سند نکاحیه درج شد مرد از لحاظ مالی مکلف است که زن هر موقع این مبلغ را مطالبه کرد آن را به او بپردازد.

برای یک جلسه مشاوره رایگان با شماره 09127014229 تماس بگیرید.

پس به طور کلی به اجرا گذاشتن مهریه حالتی است که زن اقدام به مطالبه مهریه خود از طریق مراجع قضایی و یا اداره ثبت به عنوان یک مرجع شبه قضایی است می‌کند. قبل از اینکه زن بخواهد مهریه خود را مطالبه کند یک سری آثار وجود دارد که ممکن است دامن گیر زوجه شود و حق او را پایمال کند. به طور مثال به محض وجود درگیری و اختلاف میان زوجین مرد از شرایط و موقعیت سوء استفاده می‌کند و تمام مال و اموال خود را که وثیقه طلب زوجه است با انتقال اموال خود موجب تضییع حقوق زوجه می‌گردد و از پرداخت آن سرباز می‌زند. پس در این گونه موارد هرچه زن سریعتر مهریه خود را مطالبه کند، امکان احقاق حق او و مطالبه مهریه خود از اموال مرد به عنوان وثیقه بدهی مرد، بیشتر است و زن در این مورد شانس بیشتری دارد. 

عواقب اجرا گذاشتن مهریه

یکی از عواقب اجرا گذاشتن مهریه دسترسی زوجه به اموال زوج و توقیف آنها از طریق مراجع قانونی می‌باشد.و همچنین جلوگیری از انتقال اموال زوج به دیگران برای فرار از پرداخت دین است.در بعضی از موارد نیز ممکن است دستور جلب مرد توسط  دادگاه صادر شود.

عواقب اجرا گذاشتن مهریه

.به محض اینکه اختلافی بین زوج و زوجه پیش می‌آید برای فرار از پرداخت مهریه مرد ممکن است اموال خود را به دیگران انتقال دهد. معمولاً این انتقال بیشتر به اقوام یا نزدیکان خود مثل برادر یا خواهر یا پدر و مادر انجام می‌شود گاهی نیز مرد با ادعای نداشتن مال از پرداخت مهریه شانه خالی می‌کند که در این حالت زوجه باید به عنوان خواهان ادعای زوج را رد کند و اموال او را به دادگاه یا قسمت اجرا معرفی نماید خصوصاً اموال منقول که از لحاظ اثباتی دارای سند ثبتی در جای مشخصی مثل اداره ثبت نمی‌باشد. در خصوص اموال غیر منقول نیز ملاک دفتر ثبت اداره ثبت می‌باشد که زن با استعلام از آنها مقارن با اجرای مهریه می‌تواند تمام اموال غیرمنقولی را که به نام زوج است مشخص و توقیف نماید. همچنین باید توجه داشت که مهریه نیز مالی بر گردن مرد و حتی در صورت فوت مرد نیز قابل مطالبه است .

عواقب به اجرا گذاشتن مهریه بعد از فوت زوج

همانگونه که قبلاً نیز اشاره کردیم مهریه حق مالی است که با انعقاد عقد نکاح بر ذمه زوج استوار می‌شود و زن هر موقع که بتواند حتی بعد از فوت زوج می‌تواند از ترکه و اموال باقیمانده  زوج مطالبه نماید. حالتی را فرض کنید که همسر شما با شما مدت زیادی زندگی کرده است و شما نیز مهریه خود را مطالبه نکرده اید و حال که همسر شما فوت نموده است به دنبال مطالبه مهریه خود هستید. از جمله عواقبی که اجرای مهریه بعد از فوت همسر به بار می‌آورد این است که به دلیل مقدم بودن و ممتاز بودن طلب زوجه ممکن است مطالبه مهریه توسط زن گریبان طلبکاران زوج را بگیرد و ابتدا مهریه زن مطالبه شود.

مرجع صالح برای به اجرا گذاشتن مهریه زن 

عواقب اجرا گذاشتن مهریه

در حالتی که زوج مهریه زوجه را تادیه نمی‌کند زوجه می‌تواند با مراجعه به مراجع شبه قضایی و یا قضایی مهریه خود را مطالبه کند. در حالت اول زوجه با مراجعه به مرجع شبه قضایی که همان اداره ثبت است می‌تواند با رجوع به دفترخانه‌ای که عقد ازدواج در آن منعقد شده است از سر دفتر آن دفتر درخواست کند که برای او اجراییه صادر کند. در این حالت زن فرم متحدالشکلی را از سردفتر اخذ می‌کند مشخصات خود را در آن وارد کرده و درخواست خود را در آن نوشته و امضا می‌کند و تسلیم سردفتر می‌نماید.

سردفتر مکلف است مطابق آیین نامه اجرایی مفاد رسمی لازم الاجرا ظرف ۲۴ ساعت آن را به اداره ثبت محل تسلیم نماید تا عملیات اجرایی شروع شود. بعد از ۲۴ ساعت مراتب اجرای مهریه از طریق پیامک به زوجه ابلاغ می‌شود و بعد از اینکه اموال ثبتی خصوصا اموال غیرمنقولی که به نام زوج ثبت شده است شناسایی شد توقیف می‌شود و پیامک اجرای آن نیز مقارن با توقیف برای زوج ارسال می‌شود.

همانگونه که قبلاً نیز اشاره کردیم اداره ثبت یک مرجع شبه قضایی می‌باشد و طبق سند رسمی نکاح اقدام به توقیف اموال می‌کند و برخلاف دادگاه هیچ رسیدگی ماهوی صورت نمی‌گیرد و فقط به اعتبار آن سند رسمی احتمال ذیحقی شما را بالا می‌داند و به صرف درخواست شما اقدام به توقیف و مطالبه مهریه می‌کند. 

مطالبه مهریه از طریق دادگاه و عواقب ان

عواقب اجرا گذاشتن مهریه

حالت دوم حالتی است که زن با مراجعه به دادگاه دادخواست نخستین مطالبه مهریه را تقدیم دادگاه می‌کند در این صورت دادگاه با دعوت از زوج و زوجه اقدام به رسیدگی ماهوی به اصل موضوع می‌کند و بعد از احراز رابطه زوجیت اقدام به مطالبه مهریه می‌کند. قاضی دادگستری حکم صادر کرده و بعد از گذشت ۲۰ روز اگر زوج درخواست تجدید نظرخواهی نکرد حکم مهریه قطعی می‌شود و ظرف ۱۰ روز می‌بایست آن را بپردازد یا به قسمت اجرای دادگستری مال معرفی نماید در غیر این صورت زوج حبس می شود  و یا اگر اموالی دارد توقیف می‌شود. پس در دادگستری علاوه بر اینکه از جمله عواقب مهریه جلب و حبس مرد می‌باشد اموال وی نیز مثل اداره ثبت توقیف می‌شود. 

یکی از عواقب مهم مهریه چه در اداره ثبت و چه در دادگاه این است که زن می‌تواند مطابق قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی از دادگاه یا مراجع شبه قضایی درخواست نماید که دستور ممنوع الخروجی زوج را صادر نمایند.در این حالت زن خیالش راحت است که مرد نمی‌تواند از کشور خارج شود و اقدام به فرار جهت پناهندگی یا سایر موارد دیگر بکند. این حکم ممنوع الخروجی هر سه ماه یکبار قابل تمدید بوده زن می‌تواند هر سه ماه از این حق استفاده نماید.

عواقب اجرا گذاشتن مهریه

رفع ممنوع الخروجی منوط است به تادیه دین توسط زوج یا رضایت زوجه و یا سفرهای درمانی ضروری یا زیارتی حج تمتع آن هم به دستور دادستان کل کشور .دریافت دستور ممنوع الخروجی از طریق اداره ثبت بسیار آسان‌تر است دریافت ممنوع الخروجی از طریق دادگاه می‌باشد و پروسه و روند آن کوتاه‌تر است. پس بهترین راه برای دریافت ممنوع الخروجی راجعه به اداره ثبت می‌باشد.

ادعای اعسار زوج و عواقب آن

در شرایطی ممکن است زوج اموالی داشته باشد اما در حال حاضر توانایی دسترسی به اموال خود را نداشته باشد که بخواهد مهریه زوجه را پرداخت کند و یا ممکن است به طور کلی اموالی نداشته باشد که بتواند آن را پرداخت کند و نیاز به مهلت و یا قرار اقساطی داشته باشد.در این صورت می‌تواند از دادگاه صادر کننده حکم تقاضای صدور حکم اعسار را بنماید.

همچنین علاوه بر اعسار نیز می‌تواند مطابق قانون مدنی بدون طرح دعوای جداگانه اعسار درخواست تقسیط دین یا ارائه مهلت کند.در دو حالت قاضی ممکن است درخواست تقسیط دین را بپذیرد و یا با ارائه مهلت عادله که به حقوق زوجه خلل وارد نکند به او مهلتی اعطا کند تا دین خود را به زوج بپردازد.

انصراف از اجرا در اداره ثبت 

عواقب اجرا گذاشتن مهریه

در برخی از موارد ممکن است از طریق اداره ثبت زوجه اقدام به توقیف اموال زوج کرده باشد اما اداره ثبت به هر دلیل نتوانسته باشد اموالی از او کشف کند که در این صورت بعد از گذشت مدتی که حسب مورد ۶ ماه یا دو ماه می‌باشد مطابق گواهی عدم انصراف به دادگاه مراجعه نماید و ادامه عملیات اجرایی خود را از طریق دادگاه انجام دهد بدیهی است که در این مورد می‌بایست انبار را کشف کند و به قسمت اجرای دادگاه معرفی نماید.

.در اداره ثبت به اجرا گذاشتن مهریه مستلزم پرداخت هزینه دادرسی توسط زوجه نمی‌باشد و نیم عشر یا همان ۵ درصد مهریه آن هم در آخر کار یعنی زمانی که اداره ثبت موفق به کشف اموال زوج به عنوان مهریه شد بر می‌گردد اما در دادگاه‌های دادگستری از همان ابتدای تقدیم دادخواست نیاز به هزینه دادرسی می‌باشد مگر اینکه زوج تحت پوشش نهادهای خاص مثل بهزیستی و یا کمیته امداد باشد یا به صورت جداگانه اعسار خود از هزینه دادرسی را اثبات نماید .

پس همانطور که گفتیم از عواقب به اجرا گذاشتن مهریه از طریق دادگاه هزینه دادرسی بالای آن می‌باشد و همچنین وقت گیر بودن آن به نسبت اداره ثبت می‌باشد. زیرا اداره ثبت به عنوان یک مرجع ثبتی  آمار تمام اموال زوج را دارد و می‌تواند در پروسه توقیف سریع تر و بهتر عمل کند .همچنین همانگونه که گفتیم در برخی از موارد که اداره ثبت نمی‌تواند اموالی از زوجه کشف کند نیاز به طرح دعوای مجدد در دادگستری دارد که این مورد علاوه بر گذراندن وقت دوباره کاری می‌باشد و عقلانی آن است که از ابتدا در دادگاه اقدام به این امر نماییم.

میزان هزینه دادرسی در دادگاه‌های دادگستری برای مرحله نخستین تا سه و نیم درصد میزان مهریه می‌باشد. که مبلغ نسبتاً زیادی می‌باشد.

همانگونه که مطرح شد در دادگاه به دلیل رسیدگی ماهوی زمان بیشتری از شما گرفته می‌شود تا قاضی حکم به مطالبه مهریه بدهد  این در حالی بود که اداره ثبت به عنوان یک مرجع شبه قضایی نیاز به رسیدگی ماهوی ندارد و به همین دلیل وقت کمتری از شما گرفته می‌شود رسیدگی ماهوی در دادگاه ممکن است تا چند ماه طول بکشد.

خلاصه مطلب

در مقاله عواقب اجرا گذاشتن مهریه بیان نمودید که زن می‌تواند از دو مرجع که یکی قضایی و یکی شبه قضایی است( اداره ثبت و دادگاه) اقدام به مطالبه مهریه خود کند. که هر دوی این موارد آثار نسبتاً یکسانی داشتند از جمله عواقب اجرا گذاشتن مهریه می‌تواند توقیف اموال زوج و جلب و حبس او و صدور دستور ممنوع الخروجی او بشود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد هزینه و عواقب به اجرا گذاشتن آن می‌توانید با موسسه حقوقی میزان گستر حق نور آفاق تماس بگیرید وکلای مجرب ما در اسرع وقت به شما پاسخ خواهند داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره و تماس فوری با وکیل